Aatosta jaloa – marraskuun valoa 6. – 7.11.2015

Lehdistötiedote

Aatosta jaloa – marraskuun valoa 6. – 7.11.2015 Työväenliikkeen kirjastossa, JHL:ssä ja KAVIssa

Työväenkirjaston ystävät kutsuvat kaikkia kulttuurin ystäviä kuuntelemaan ja keskustelemaan kirjallisuudesta, historiasta ja politiikasta! Mikä mahtaa olla vasemmiston tila ja ammattiyhdistysliikkeen tulevaisuus? Entä mikä on työväenlehdistön asema nykyisessä mediakentässä? Mitä Marx mahtaisi tästä kaikesta ajatella? Toista kertaa järjestettävien Stadin työväenkirjallisuuspäivien ohjelma sisältää myös lukuisia uutuuskirjojen esittelyitä ja kirjailijavierailuja. Päivien tarjonta käsittää lähes parikymmentä tilaisuutta ja ohjelmaa peräti 16 tunnin ajan. Viime vuonna ensimmäisillä Stadin työväenkirjallisuuspäivillä kävi lähes tuhat vierasta.

kapinarTapahtuma alkaa perjantaina 6. marraskuuta klo 18 avoimella Kapinarunoillalla. Kapinarunoilta osallistaa runoilijoita kirjoittamaan omia kapinarunoja ja toimittamaan ne etukäteen raadin arvioitavaksi. Raati valitsee esitettävät runot, ja runoilija Marja-Leena Mikkola antaa jokaisesta esitettävästä runosta lyhyen arvion illan kuluessa.

Katso tästä lisätietoja Kapinarunoillasta.

Lauantaina työväenkirjallisuuspäivät käynnistyvät klo 12 Työväenkirjaston ystävät ry:n puheenjohtajan Pentti Arajärven avaussanoilla. Tämän jälkeen kuullaan suomen kielen emeritusprofessori Heikki Paunosen studia generalia -luento otsikolla Stadin slangi – monikielisen ja -kulttuurisen Helsingin sielu.

Kirjailija ja kulttuuripoliitikko Arvo Salon tuotantoa ja merkitystä arvioivat Kaj Chydenius, Risto Kolanen ja Lasse Lehtinen. Hertta K ja kaaderin rakkaudet -otsikon alla kuullaan kirjailija Heidi Könkään uutuuskirjasta. Myös vasemmistopoliitikko ja tietokirjailija Ele Alenius vierailee päivillä, ja häntä haastattelee Tuula-Liina Varis. Uudenmaan Kirjoittajat esittelevät toimintaansa ja Elpo ry:n edustajat Aleksanteri Ahola-Valon ajattelua ja taidetta. Karl Marx ja Taanilan Hannu ovat aina ajankohtaisia.

Vasemmiston tilaa tarkastellaan kahden keskusteluteeman avulla. Vasemmiston tulevaisuutta ovat analysoimassa Arja Alho, Yrjö Hakanen, Veronika Honkasalo ja Thomas Wallgren. Työväenlehdistön asemasta nykyisessä median kovassa kilpailutilanteessa keskustelevat mm. Kansan Uutisten päätoimittaja Sirpa Puhakka, Demokraatin päätoimittaja Mikko Salmi ja toimitusjohtaja Tuomas Harpf. Ay-rintaman ajankohtaisia kuulumisia on esittelemässä tutkijoita ja liittojohtajia. Kirjailijavieraina ovat mm. Hanne Dahl, Timo Kalevi Forss, Ata Hautamäki, Reetta Meriläinen, Jarmo Nieminen, Eino Nykänen, Jukka Parkkari, Timo Sandberg, Jari Sedergren, Timo Soukola ja Riikka Tanner. Laulava taiteilijavieras on Mikko Perkoila.

Lauantaina julkistetaan Punainen lanka -yhteisötaideteos, jonka materiaalina on käytetty kirjastosta poistettuja kirjoja. Lisäksi esitellään tasa-arvonäyttely sekä sos.dem. naisten 115-vuotisjuhlanäyttely. Punanurkka-divari on avoinna työväenkirjallisuuspäivien ajan.

Tapaamisiin 6. – 7.11.2015 Työväenliikkeen kirjastossa, Julkisten ja hyvinvointialojen liitossa sekä Kansallisessa audiovisuaalisessa instituutissa osoitteessa Sörnäisten rantatie 23 – 25.

Tarkat ohjelmatiedot päivittyvät Työväenkirjaston ystävät ry:n nettisivuille: 

Katso tästä Stadin työväenkirjallisuuspäivien 2015 ohjelmatiedot!