Divari Punanurkka 2014 – 2020

Työväenkirjaston ystävien Punanurkka -Divari avattiin virallisesti Stadin työväenkirjallisuuspäivänä v. 2014. Perustamispäivänä Punanurkassa järjestettiin tilaisuus ”Kaapelitehtaan työläisten kirjaston historia”. Alustajana oli Kaapelitehtaan pääluottamusmiehenä toiminut Erkki Haapalainen. Mainitun kirjaston perustivat vuonna 1964 Kaapelinvalmistajien ammattiosasto 85. Kirjasto toimi ensin pääluottamusmiehen kopissa ja sen jälkeen työntekijöiden kunnostamassa isommassa tilassa. Kirjojen hankinnassa kirjastoa avustivat oma ammattiosasto ja myöhemmin saatiin myös työnantaja tukemaan toimintaa. 1980-luvun lopulta lähtien kirjasto joutui muuttamaan usein ja lopulta vuonna 2005 kirjaston toiminta oli lopetettava. Kirjoista (n. 3000 kpl) suurin osa lahjoitettiin Työväenliikkeen kirjastolle ja osa Työväen keskusmuseolle Tampereelle. Työväenliikkeen kirjastolle lahjoitetuista kirjoista osa liitettiin kirjaston omiin kokoelmiin ja loppuosasta muodostui Työväenkirjaston ystävien Punanurkka -divarin alkupääoma.

Lähiradio striimasi ”Kaapelitehtaan työläisten kirjaston historia” -tilaisuuden ja se on edelleen löydettävissä youtubesta osoitteesta https://www.youtube.com/watch?v=tilslAu1fHg

Vuoden 2020 aikana Työväenkirjaston ystävien hallituksen oli valitettavasti todettava, että Punanurkan aiheuttamat kustannukset olivat huomattavasti suuremmat kuin tulot. Punanurkan toiminta vuoden 2020 lopussa. Kirjat onneksi saatiin myytyä muille kirjadivareille ja oheisessa kuvassa näkyvä pirtinpöytä penkkeineen lahjoitettiin Tuusulaan Jokelan työväentalolle. Pirtinpöytäkaluston olivat rakentaneet Kaapelitehtaan työntekijät aikanaan työpaikkansa puusepänverstaalla omaa kirjastoaan varten. Pirtinpöytäkalusto palveli Työväenliikkeen kirjastoa ja Punanurkkaa vuosina 2005 – 2020.

Divari sijaitsi Sörnäisten rantatie 25 A -kiinteistön tulokerroksen nurkkauksessa.