Tervetuloa Stadin työväenkirjallisuuspäiville

Hyvät ystävät

Syksyn perinne on Stadin työväenkirjallisuuspäivät – kuudetta kertaa ja joka vuosi. Perinteisestä tilaisuudesta mieleeni tulee, että Tarja Halosta pyydettiin hänen presidenttikaudellaan johonkin juhlaan perustellen sitä sillä, että presidentti on perinteisesti käynyt ko. tilaisuudessa. Kun kysyttiin tarkennusta, kävi ilmi, että Paasikivi oli tosiaan käynyt, vuodesta ei ollut tarkkaa tietoa.

Näillä päivillä koemme jälleen Kapinarunot, joiden aihe ovat ilot ja murheet, hyökkäys ja puolustus, tarinat ja tositarinat. Runokutsussa sanotaan, voit kapinoida vaikka oman sielusi manan majoille. Kapinan voi tehdä mistä vain. Olisiko tänä vuonna aiheena vaikka rakkaus tai rakkauden vastustaminen (mikä yllättävä aihe runoudelle), kukoistus tai epäkohta, mies, miesoletettu tai vastaavasti nainen tai naisoletettu.

Päivien varsinainen ohjelma on parikymmentä kirjallista tilaisuutta. Kaunokirjallisuutta, tietoa ja poleemisia paneeleita on tarjolla Työväenliikkeen kirjastossa ja naapurissa JHL-opistossa. Aiheet ulottuvat kestävästä kehityksestä kaunokirjallisiin aprikointeihin vanhusten huollon todellisuuteen ja kulttuurin tilasta lapsen kokemuksiin. Kaikki esiintyjät ovat parhaasta päästä, joten odotettavissa on nautinnollisia hetkiä yhteiskunnan tilasta ja todellisuudesta kiinnostuneille kirjallisuuden ja kulttuurin ystäville.

Ja vielä sunnuntaina perinteisestä matineasta innostuneet saavat tilaisuuden pohtia kulttuurin merkitystä lähes kaikilta sen ulottuvuuksilta keskeisten toimijoiden johdattelemina. Maailma paranee puhumalla. Elämä on liikettä.

Tervetuloa viihtymään, keskustelemaan ja ihmettelemään.

Pentti Arajärvi
Työväenkirjaston ystävien puheenjohtaja

Työväenkirjaston ystävät ry:n logo

Tilaisuuden ohjelma: https://www.tyovaenkirjastonystavat.fi/stkp2019