Syksyn 2022 studia generalia ym. tilaisuudet

Kaikki tilaisuudet järjestetään Työväenliikkeen kirjastossa, Sörnäisten rantatie 25 A 1, Helsinki ja ne ovat katsottavissa verkossa sekä samanaikaisesti että jälkeen päin nauhoitettuna osoitteesta youtube.com/tyovaki

Torstaina 15.12.2022 klo 17 – 18.30 Marjaliisa ja Seppo Hentilä esittelevät kirjaansa ”Tasavallan ensimmäiset. Presidenttipari Ester ja Kaarlo Juho Ståhlberg 1919 – 1925”. Tilaisuuden avaa Työväenkirjaston ystävät ry:n puheenjohtaja Pentti Arajärvi.

Ti 11.10.2022 klo 17 – 18.30/19 Psykologi Pirkko Lahti ja tietokirjailija Minna Maijala keskustelevat Maijalan kirjoittamasta Lahden elämäkerrasta ”Pirkko Lahti. Kuuntelija.” Tilaisuuden avaa Työväenkirjaston ystävät ry:n puheenjohtaja Pentti Arajärvi.

Ma 29.8.2022 klo 17 – 19 Mali Fritz, Elämä jälkeen Auschwitzin – kirjan julkistaminen

Kirjan julkistamistilaisuuden avaa Työväenkirjaston ystävät ry:n puheenjohtaja Pentti Arajärvi, jonka jälkeen teoksesta ja Mali Fritzin elämästä kertovat Ntamon edustaja Jarkko S. Tuusvuori, ja kirjahankkeen käynnistäjä Anja Moilanen sekä kääntäjä Tarja Leinonen-Magd . Tilaisuuden lopussa on kahvitarjoilu, ja kirjaa voi ostaa. Tervetuloa!

Nykyisen Ukrainan alueella syntynyt itävallanjuutalainen Mali Fritz (1912–1996) vangittiin fasismin vastaisesta poliittisesta vastarintatyöstä Ranskassa ja vietiin keskitysleirille. Hän selvisi niin Auschwitz-Birkenausta kuin Ravensbrückistäkin ja kirjoitti kokemuksistaan kaksi kirjaa, yhden (Essig gegen den Durst. 565 Tage in Auschwitz, 1986) elämästä tuhoamislaitoksessa ja toisen (Es lebe das leben. Tage nach Ravensbrück, 1983) pitkästä vaelluksesta kotiin Wieniin läpi sekasortoisen Euroopan.

Elämä jälkeen Auschwitzin sisältää suomennokset Mali Fritzin molemmista teoksista sekä runsaasti tietoa hänen vaiheistaan. Fritzillä oli 60-luvulta alkaen suomalainen ystävä. Anja Moilanen onkin ntamon teoslaitoksen alkuunpanija ja yksi sen kokoajista. Muut kolme toimittajaa ovat kääntäjät Tarja Leinonen-Magd ja Kati Mustola sekä filosofi Jarkko S. Tuusvuori, jotka kaikki ovat antaneet osuutensa teokseen. Kokonaisuuteen sisältyy myös itävaltalaisen tutkijan Elisabeth Holzingerin puheenvuoro.

To 1.9.2022 klo 17.30 tietokirjailija, FT Anita Näslindh-Ylspangaria kirjastaan ”Juna 69. Kun elämät suistuivat raiteiltaan” haastattelee Marju Maijo.

”Kaikki oli yhtä liekehtivää helvetin tulimerta. Silmänräpäyksessä kaunis luminen peltomaisema oli muuttunut kauhun tantereeksi. Pelto oli täynnä romua, nokea ja mustanharmaata savua.”

Sotalapsia kuljettamassa ollut juna törmää keskiyöllä vastaantulevaan matkustajajunaan. Onnettomuudessa kuolee ja loukkaantuu kymmeniä ihmisiä, mutta sotasensuurin vuoksi tapaus pyritään peittämään julkisuudelta.

Vuoden 1940 maaliskuussa Iittalan Kalvolassa tapahtunut junaonnettomuus toimii lähtökohtana historialliselle romaanille, joka punoo silminnäkijähaastattelujen ja arkistomateriaalin ympärille värikkään sukutarinan. ”Juna 69” tempaa mukaansa Helsingin Kallion kaupunginosan tunnelmiin 1900-luvun eri vuosikymmeninä ja näyttää, kuinka kauaskantoiset seuraukset traumaattinen tapahtumaketju voi yhden suvun elämässä saada.

Anita Näslindh-Ylispangar on filosofian tohtori, joka on aiemmin kirjoittanut laajasti sosiaali- ja terveysalasta. ”Juna 69” on hänen esikoisromaaninsa.