Studia Generalia: Paavo Löppönen

TORSTAINA 7.9. KLO 17:00 – 19:00
STUDIA GENERALIA: PAAVO LÖPPÖNEN
VAPAUDEN MARKKINAT JA HYVINVOINTIYHTEISKUNNAN PUOLUSTUS

Syksyn ensimmäinen Studia Generalia -luento!

Onko uusliberalismi tuonut maailmaan hyötyä, kärsimystä vai kumpaakin? Uusliberalismi on ollut useissa maissa valtaideologia jo kymmenien vuosien ajan. Sen nimissä on vaadittu yksilönvapautta, rajoittamatonta taloudellista kilpailua, yksityistämistä ja kaiken sääntelyn purkamista. Vaikutukset ovat ulottuneet viholliskuviensa mukaisesti yhteiskuntapolitiikkaan, niin globaalille tasolle kuin ihmiskuvaan, yksittäisten ihmisten kohtaloihin ja suhteisiin. Millaisen kertomuksen uusliberalismi on halunnut itsestään jättää? Miltä sen kertomus näyttää kriittisesti tarkasteltuna? Vapauden markkinat kuvaa tämän ajatussuunnan historian 1940-luvulta tähän päivään. Kirja osoittaa, että kyse on tietoisesti ja suunnitelmallisesti rakennetusta ideologiasta ja politiikasta, ei pelkästään talouspoliittisesta opista.

Paavo Löppönen on Suomen Akatemian entinen arviointi- ja kehittämisjohtaja, joka on työskennellyt yhteiskuntapolitiikan valmistelijana valtioneuvoston kansliassa ja eduskunnassa. Tilaisuuden kommentoija – taloustieteen professori Matti Tuomala päättää kirja-arvostelunsa Kansantaloudellisessa aikakauskirjassa 2/2017:

”Kirjan esipuheessa Paavo Löppönen kertoo halunneensa lukea tällaisen kirjan uusliberalismista. Nyt se on olemassa myös muiden halukkaiden iloksi. Kaiken kaikkiaan Vapauden markkinat on sivistävä lukukokemus.”

Ydin-lehden päätoimittaja, valtiotieteen tohtori Arja Alho moderoi tilaisuuden.