Kulttuuri – marraskuun valo

Aurinko nousee näinä Stadin kirjallisuuspäivien aikana muutaman minuutin kello 8 jälkeen ja laskee jokseenkin kello 16. Marraskuun valoa riittää siis melkein tasan kahdeksan tuntia ja hämäränhyssy siihen päälle. Mutta tuo on vain päivänvalo.

Stadin kirjallisuuspäivät ovat kaksi päivää kulttuuria, etupäässä kirjallisuutta, ja lisäksi tiedettä, taidetta ja runoutta. Lisänä on kolmantena päivänä matineana teatteria iltapäivällä.

Päivien ohjelmassa toistuu moneen kertaan sisällissota, kapina, vapaussota, kansalaissota, vuoden 1918 tapahtumat. Vuosikymmeniä on kiistelty sodan nimestä, ja nykyisin on jo päästy tilanteeseen, jossa itse sodasta kyetään keskustelemaan. Professori Antero Jyränki on ansiokkaassa kirjassaan Kansa kahtia – henki halpaa analysoinut perusteellisesti sodan nimeä ja päätynyt sisällissotaan.

Voitettu kapina on vallankumous ja hävityn kapinan tekijät ovat valtiopettureita. Välittömästi sisällissodan jälkeen vallalla oli kosto ja seurauksena katkeruus. Voitetun vapaussodan soturit ovat vapaustaistelijoita, hävityn sodan maanpettureita. Itsenäinen maa ei käy vapaussotaa.

Suomi selvisi pitkällä aikavälillä hyvin traumatisoivasta kansallisesta koettelemuksesta. Viimeistään nyt voidaan sanoa yhteiskuntarauhan ja demokratian vallitsevan tuon sodan jäljiltä. Välillä kylläkin käytiin diktatuurin partaalla, mutta demokratia ja hieman horjahdellen laajasti ymmärretty yhteiskuntarauhakin kestivät.

Kun kansa itseään vastaan taistelee, niin kuka siinä voittaa?

Vuoden 1918 muistovuoden johdosta kirjallisuuspäivien anti keskittyy Suomen sisällissotaan. Se näkyy Työväenperinne – Arbetartradition ry:n julkaisemassa Työväentutkimuksen vuosikirjassa, Kapinarunoillan teemassa Kapina – rauha – demokratia ja sarjakuvassakin sekä siinä, että monet päivillä esillä olevat kirjat käsittelevät vuoteen 1918 liittyvää historiaa ja kulttuuria. Kuluvana vuonna on ilmestynyt runsaasti nimenomaan sisällissotaa liittyvää kaunokirjallisuutta ja tutkimusperusteisia julkaisuja. Sisällissotaa käsittelee myös muistitietoon perustuva sunnuntaipäivän laulunäytelmä.

Mutta näillä päivillä on esillä tuoreempaakin historiaa ja tulevaisuuskin näyttäytyy. Päiväkirjat, Helsingin kulttuuripolitiikka, osuusliike, poliittinen ja kirjallinen henkilöhistoria sekä yhteiskunnalliset avaukset antavat mielenkiintoisia mahdollisuuksia oivaltaa ja keskustella.

Meille on luvassa tunteen, järjen, taiteen, tieteen valoa ja paloa. Asioita tuodaan valoon, läpivalaistaan ja näytetään uudessa valossa. Marraskuun valo lisääntyy.

Pentti Arajärvi
Työväenkirjaston ystävät ry

Stadin työväenkirjallisuuspäivät järjestetään 9.-11.11.2018. Käy tutustumassa ohjelmaan!